12 Şubat 2019 Salı

JANE AUSTEN - AŞK VE GURUR


   Merhabalar sevgili kitapsever dostlarım,

   Bu yazımda 2017 yılının ocak ayında başlayıp bitirmiş olduğum Jane Austen’in Aşk ve Gurur isimli romanıyla karşınızdayım.

   Kitap hakkında konuşmaya başlamadan önce biraz yazardan bahsetmek istiyorum. 1775-1817 yılları arasında yaşamış olan İngiliz yazarımız çağdaş romanın başlatıcıları arasında yer alıyor. Orta sınıf yaşayışını romanlarına konu etmesi ve karakter çizimindeki başarısı ile tanınıyor.  Aydın bir ev ortamında yetişmiş olması, iki erkek kardeşinin edebiyat dergisi çıkarmaları genç yaşlarında yazarımızı edebiyatla uğraşmaya itmiş. Bu günkü konumuz olan Aşk ve Gurur adlı eserini yazmayı tamamladığında ise daha 21 yaşındaymış.

   Jane Austen romanlarında taşra hayatını konu edinmiş. Bu durum da onunla ilgili eserlerin odak noktasını oluşturmuş. Yaşadığı dönemde gerçekleşen Fransız Devrimi, Napolyon savaşları, endüstri devrimi gibi büyük olaylar ya da büyük duygular onun romanlarında kendilerine yer bulmayı başaramamış. Romanları boyunca karakterlerine taşra hayatının dar, sıkıcı ve önemsiz olduğunu kabul ettirmeye çalışmış.



   Aşk ve Gurur’da da taşralı Elizabeth ve soylu Darcy’nin yaşadıkları anlatılıyor. Neler yaşadıklarını anlatmayacağım tabi ki ama okumanızı şiddetle tavsiye ederim. Fazla uzatmadan sorularımı yöneltip, beni cezbeden cümleleri sizlerle paylaşıp noktalayacağım yazımı.

   Sizi cezbeden cümleler neler? Kitabı okudunuz mu ya da okumayı düşünüyor musunuz? Eğer okuduysanız okumayanlara tavsiye ediyor musunuz? Tavsiye etmenizin ya da etmemenizin sebepleri neler?
  • ‘’Kalbinizin birini seçmesi çok doğaldır. Ancak içimizden çok azımız cesaretlendirilmeden aşık olacak kadar yürekliyiz.’’

  • ‘’…elimizden kaçırdığımız nimetlerin o kadar da bulunmaz olmadığını anladığımızda kaderimize boyun eğmekle ne kadar doğru yaptığımızı görürüz.’’

  • ‘’İçimden sanki senin değerini hiçbir zaman bilememişim ve seni hiç layık  olduğun kadar sevmemişim gibi geliyor.’’

  • ‘’Dünyayı görüp tanıdıkça memnuniyetsizliğim artıyor, insan karakterinin ne kadar tutarsızlıklarla dolu olduğunu; faziletli veya akıllı gibi görünenlere bile nasıl hiç güven olmadığını gün geçtikçe daha iyi anlıyorum.’’

  • ‘’Bizi asıl aldatan şey kendi gururumuzdur çoğu zaman.’’

  • ‘’Herkese karşı kayıtsız davranmak, aşkın özü değil midir?’’

  • ‘’Kendi kendilerini yetiştirmek isteyenler hiçbir zaman çaresiz kalmazlar.’’

  • ‘’Bazı şeylere insanları inandırmak ne kadar da zormuş.’’

  • ‘’Geçmişte yaşadıklarının içinde sadece seni mutlu edenleri hatırla.’’



2 yorum:

  1. ayy bay darcyyyyy okuduum nefis nefis :) filmisi de vaar yaaa :) austen çok sefiyoom bi de bronte kardeşleer :)

    YanıtlaSil
  2. :D Filmini henüz izlemek nasip olmadı ama hatırlattığınız için teşekkürler :D

    YanıtlaSil